[error-SH-searchBar()]
  Wandelen en fietsen in De Biesbosch is een belevenis!

  Wandelen en fietsen in De Biesbosch is een belevenis!

  Het Nationaal Park De Biesbosch is een zeer waterrijk natuur- en recreatiegebied. Kenmerkend zijn de zoetwatergetijden, kreken en wilgenvloedbossen. Het bestaat uit een aantal riviereilanden en zand- en slikplaten. In 1994 kreeg de streek de status van nationaal park en staat op de lijst van beschermde natuurgebieden.

  De Biesbosch is gemakshalve op de delen in twee delen; het wetland en de eilandpolders.
  Waarbij het wetland enkel bereikbaar is over het water middels eigen of gehuurde kano, en (motor-)boot. Tevens varen er rondvaartboten. Rustig varend door de kreken omgeven door wilgenbossen, is het heerlijk genieten van de natuur. In dit gebied zijn ook een aantal wandelroutes uitgezet, over onverharde paden. Aan de rand van het gebied is volop waterrecreatie. Tevens biedt het gebied ook ruimte aan opslag van schoon oppervlaktewater in speciaal aangelegde spaarbekkens ten behoeve van de continuïteit van de drinkwatervoorziening.

  Aan de noordoostzijde van het wetlandgebied ligt de Noordwaard, een gebied met agrarisch gebruik, dat sinds de herindeling ook overstroomgebied is voor de rivier. De huizen en boerderijen staan er daarom allemaal op terpen. In het weidse land, afgewisseld met kreken, zie je lopend of rijdend de natuur tot ontwikkeling komen.

  Al met al een zeer leuk gebied om te bezoeken met camper, fiets of gewoon een lekker stukje wandelen.

  Bezoek ook eens de activiteiten agenda van ‘Beleef de Biesboschregio’ Een website op initiatief van Parkschap NP De Biesbosch, de VVV’s en de gemeenten rondom de Biesbosch.

  Activiteiten agenda

  Waar wacht je nog op?

  Wandelen en fietsen in De Biesbosch is een belevenis!

  Nederland is een écht fietsland, maar fietsen in Nationaal Park De Biesbosch kan lastig zijn. Het gebied bestaat namelijk grotendeels uit water en nat land. Er zijn onverharde paden voor wandelaars, maar geen verbindingswegen of bruggen. In de Biesboschregio – het gebied rondom het Nationaal Park – kan je wel goede en mooie fietstochten maken, langs polders, weilanden, akkers, rivieren en lintdorpen.

  Van een kort ommetje over verharde paden tot lange struintochten door drassig wetland. En van een tocht langs de oevers van rijk begroeide kreken tot een trek door polders vol weidevogels of over smalle dijkjes met onverharde laarzenpaden. Hoe dan ook: wandelen door De Biesbosch is een belevenis! Draag stevige schoenen voor een tocht over onverharde paden en een lange broek ter bescherming tegen teken en andere ‘kriebelaars’. Bekijk de wandelroutes op de website van Nationaal Park De Biesbosch www.np-debiesbosch.nl/te-doen/wandelen

  Liever met de fiets? Gebied de Noordwaart is ook opgenomen in het fiets knooppuntennetwerk. En is vanuit het zuiden bereikbaar met voet- en fietsveer ‘Leeuweveerke’ dat vaart vanuit Lage Zwaluwe. Verder vaart er een pontje vanaf Dordrecht en is het over de weg bereikbaar vanaf Werkendam.’

  Een suggestie voor een mooie knooppunten fietstocht vind je hier.

  Lunchen
  Fietsen
  Wandelen
  Kanoën

  Wat is er te zien en te doen in de omgeving

  Wat heeft de Biesbosch u allemaal te bieden?

  Het Nationaal Park De Biesbosch ligt voor het grootste deel in de gemeente Drimmelen. Deze gemeente heeft naast de Biesbosch ook in en om haar 6 dorpskernen nog van alles te bieden op het gebied van cultuur, natuur en recreatie.

  Zie hiervoor de website www.recreatiefdrimmelen.nl.

  Historie

  1421-1861 - Een ziedende noordwesterstorm beukte in 1421 op de door veen en zoutwinning sterk verzwakte dijken. Naar schatting 16 dorpen en 2000 mensen verdwenen die nacht in de woeste binnenzee die ontstond nadat de dijken het begaven. Zonder dit dramatische gebeuren (beter bekend als de St. Elisabethsvloed) was er waarschijnlijk nooit een Biesbosch ontstaan zoals wij die nu kennen. Tot ver in de negentiende eeuw heeft men met wisselend succes gevochten tegen het steeds terugkerende water.

  Nieuwsgierig geworden? Bezoek eens een bezoekerscentrum of het Biesbosch MuseumEiland. zie voor contactgegevens: https://np-debiesbosch.nl/orga... 

  Of kijk eens op www.np-debiesbosch.nl of www.biesbosch.nu

  De Biesbosch

  In De Biesbosch is er van alles te beleven! Gratis en voor niets geniet je er van de prachtige natuur die het gebied rijk is, maar voor een écht avontuur ga je actief op pad. Beleef De Biesbosch vanaf het water, ga (met een gespecialiseerde gids of boswachter) op een wandeltocht, spot vogels voor dag en dauw, ga vliegvissen met vrienden, overnacht in een griendwerkershut midden in de natuur, maak een kanotocht met romantische picknick aan het water of fiets over de onverharde paden en geniet van het ruige landschap met de wind in je haren. Hieronder lees je meer over wat er allemaal te doen is in De Biesbosch, voor de échte ‘Biesboschbelevenis’!

  Klik hier naar de activiteitenkalender op de website van Nationaal Park De Biesbosch.

  Lees meer op www.np-debiesbosch.nl of op www.voortuinvandebiesbosch.nl